05-04-2016

Komvol!

Je kent het fenomeen trends op eet-gebied wel. Ze komen, iedereen moet het doen, en dan zijn ze weer verdwenen. Broodbakmachines, boerenkoolchips, zelf sushi maken... Alsof eten alleen een aaneenschakeling van trendy foefjes is en niet ook gewoon een dagelijkse behoefte is waarin je, met of zonder 'spiralizer,' moet voorzien. Gelukkig zijn er onder alle trends ook leuke, creatieve en vooral ook lekkere nieuwe gewoontes te vinden. Zoals de 'bowl'. In Nederland niet zo heel erg aangeslagen... tenminste, ik heb geen trendy blog erover gehoord, maar in Amerika schreef zelfs de Huffington Post erover (okay, niet het meest geslaagde voorbeeld, want die schrijven echt óveral over). Het idee is dat je van al het goeds waaruit een gebalanceerde maaltijd bestaat - groenten, granen, eiwitten (of zoals Isa Chandra Moskowitz zegt: a green, a grain and a bean + een sausje (de lekkerbek)) - een kom vol maakt. En daarbij lekker veel variatie toepast, zolang je uit iedere categorie maar iets pakt en vooral niet zuinig bent met de groenten. De fantastisch 'bowl' uit dit recept komt van Anna Jones. Ken je haar nog niet, dan moet je echt eens in haar kookboeken bladeren. Ik ben er verliefd op en kan me helemaal vinden in haar eet-filosofie (gezond zonder vingertje!). 


In de pan gemengde noedels met knapperige kool en krokante tahoe - naar een recept van Anna Jones uit Een nieuwe kijk op eten (2 personen)


1/4 kleine rode kool, fijn geschaafd
zeezout
2 eetlepels (bruine) rijstazijn
3 eetlepels ahorn- of agavesiroop
1 kleine stronk broccoli of broccoletti (paarse broccoli)
200 gram soba noedels
olijfolie of raapzaadolie
1 blok van 200 gram gerookte tahoe in blokjes van 1 centimeter
1 eetlepel sesamzaad
6 bosuien, fijngesneden
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel sojasaus of tamari
sap van 1 citroen
een handjevol geroosterd sesamzaad
een handjevol koriander, grof gesneden

Doe de geschaafde kool in een kom met een flinke snuf zout, 1 eetlepel rijstazijn en 1 eetlepel ahorn- of agavesiroop. Kneed alles een minuut met de hand en zet opzij. Was je handen, want die worden paars van de kool.
Breng een pan water aan de kook, doe de broccoli erin en laat hem een paar minuten koken tot hij beetgaar is (zo'n 3 minuten). Giet af en houd warm.
Schep de broccoli uit de pan met een schuimspaan, maar laat de pan op het vuur staan. Doe de noedels erin en kook ze volgens de verpakking gaar. Giet ze af en spoel ze kort onder de koude kraan om kleven te voorkomen. 
Verhit terwijl de noedels koken een koekenpan (met antiaanbaklaag) of wok en doe er een scheut olie in. Doe als de olie heet is de tahoe erin en bak hem aan alle kanten krokant. Strooi het sesamzaad erover tot de plakken rondom bedekt zijn, schep ze uit de pan en houd ze apart voor later. Zet de pan weer op het vuur. 
Doe er weer een scheutje olie in en voeg de bosui toe. Smoor ze een paar minuten tot ze net gaar zijn. Voeg de overgebleven eetlepel azijn en 2 eetlepels ahornsiroop toe samen met de sesamolie, sojasaus en citroensap. Laat alles nog 30 seconden op het vuur staan, tot de saus is ingekookt tot een zoete warme dressing. 
Schep de noedels in de pan en schep alles om tot ze door de kleverige saus zijn omhuld. Verdeel de noedels over twee borden en zet op elk ervan een handjevol koolsla met de helft van de tahoe en broccoli. Bestrooi alles met sesamzaad en wat koriander. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten