09-02-2015

Boerenkool? Wat doe je nu?

Wie van jullie wist al dat 'superfood' kale niets minder is dan de ons welbekende stamppot-favoriet boerenkool? Bij de meeste mensen verschijnen vraagtekens op het gezicht als ze dit horen. Hè, boerenkool? Dat is toch gewoon... gewoon? Ja, helaas heeft de boerenkool niet zo'n sexy of spannende reputatie hier. Waar het over zee in chips-vorm aan de man wordt gebracht, komt boerenkool hier vaak niet verder dan de stamppot. Het is al een gedoe een niet fijngesneden blad te vinden! Maar mocht je, net als ik, het geluk hebben een goed gesorteerde supermarkt of toko in de buurt te hebben, stort je dan eens op dit gerecht. Deze risotto, gemaakt met gort, is al bijzonder op zich. Romig, maar met een lekkere bite. De prei maakt het al speciaal, maar de boerenkool doet je helemaal verrassen. En ookal geloof ik niet in de superfood-hype, ergens voel je je wel supergezond door het eten van die groene blaadjes. Dan vergeten we maar even de hopen kaas die dit gerecht echt genieten maken.

Gort-totto met prei en boerenkool - naar een recept van Hugh Fearnley Whittingstall uit Veg! (4 personen)


1 liter groentebouillon
50 gram boter
2 eetlepel olijfolie, plus extra voor serveren
1 ui, fijngesneden,
1 teentje knoflook, fijngesneden
paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden
2-3 middel-dikke preien,  boven(groene)- en onderkant eraf, gewassen
ongeveer 150 gram boerenkool
200 gram gort
125 milliliter droge witte wijn
50 gram harde geitenkaas of Parmezaan
zeezout en versgemalen zwarte peper
eventueel zachte geitenkaas ter garnering

Verhit de bouillon in een pannetje en laat deze op een laag vuur zachtjes koken. Verhit in een grote pan de helft van de boter en 1 eetlepel olie op een middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en tijm toe en bak 10 minuten zachtjes, tot de ui zacht is.
Snijd intussen de preien in diagonale ringen van ongeveer 2 centimeter dik. Verwijder de dikke nerven uit de boerenkool en snijd het blad in reepjes.
Roer de gort door de uien en bak 2 minuten zachtjes mee. Schenk de wijn erbij en laat deze koken tot ze helemaal geabsorbeerd is. Voeg nu steeds een kwart van de bouillon toe (zoals bij risotto). Roer veel door en voeg weer nieuwe bouillon toe als de vorige kwart geabsorbeerd is. Na ongeveer 25 minuten is de gort gaar, met een bite. 
Terwijl de gort kookt, fruit je de prei-ringen in een grote koekenpan in de resterende olie en boter op middelhoog vuur. Roer en schep af en toe om tot de prei gaar is, maar nog bite heeft. Zet voor de boerenkool een stoomapparaat op het vuur (ikzelf gebruik een RVS-mandje). Stoom hierin de kool in ongeveer 3-4 minuten. Giet eventueel af.
Haal de gare gort-totto van het vuur en roer de prei, boerenkool en geraspte geitenkaas of Parmezaan erdoor. Voeg extra zout en peper toe naar smaak. Dien op met, eventueel, de zachte geitenkaas, een draai uit de pepermolen en een scheutje olijfolie.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten