06-03-2013

Jamie's 15 Minute Meal in Slow Motion

Dit recept kun je volgens Jamie Oliver in 15 minuten bereiden. Maar schijn bedriegt, want inclusief de voorbereiding ben je rustig drie kwartier zoet. Het geheim van de 15 minuten zit hem dan ook in de mise en place; alles klaar zetten (gesneden en al), zodat je gelijk kunt beginnen. Tenzij je kei bent in snijden of een hulpje hebt om het voorbereidende werk voor je te doen (zoals alle tv koks dat hebben) ben je dus iets langer bezig. Helemaal voor de niet ervaren kok zijn de 15 minuten recepten nog een hele uitdaging. Ik heb zelf deze curry in slow motion gemaakt en het recept een beetje aangepast. Mijn eigen basmati rijst vind ik bijvoorbeeld enorm lekker, dus die gebruik ik liever dan de voorgeschreven snelkookvariant. Ach, als thuiskok mag je best een beetje artistic license gebruiken. Het resultaat is in ieder geval een heerlijk geurende keuken en vrolijk pittig-zoet-zuur gerecht. Toch ben ik wel benieuwd of Jamie ook recepten heeft die echt in 15 minuten gemaakt kunnen worden. Ik zie een uitdagende zoektocht voor me.

Bloemkoolcurry met kruidnagel rijst - naar een recept van Jamie Oliver uit delicious. januari 2013 (4 personen)


Curry
1/2 bloemkool, blad verwijderd en in 1 centimeter dikke plakken gesneden
1 stuk gember, ter grote van je duim, geschild en in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, gepeld
6 bosuitjes (of naar smaak), in stukjes 
1 verse rode peper, in grove stukjes
1 bos verse koriander (of naar smaak, of peterselie als je niet van koriander houdt), houd steeltjes en blaadjes apart
 2 eetlepels olijfolie
1 volle theelepel fenegriekzaad
1 volle theelepel mosterdzaad (zwart of geel)
1 volle theelepel kurkuma
1 handjevol gedroogde curryblaadjes
2 rijpe tomaten, in stukken
1 blik kokosmelk (400 milliliter)
1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
1 blik ananasstukjes (227 gram), liefst op sap
citroensap

Rijst
300 gram basmatirijst
8 à 10 kruidnagels
citroensap

Breng in een pan water aan de kook voor de rijst. Verhit een gril- of koekenpan. Rooster hierin de bloemkool plakjes aan beide kanten tot ze een klein beetje kleur krijgen.
Als het water kookt, voeg dan de kruidnagels en rijst toe en kook de rijst volgens de verpakking.
Doe de gember, knoflook, bosui, rode peper en de steeltjes van de koriander in een keukenmachine* en pureer ze kort tot een grove puree.
Verhit de olie in een braad- of hapjespan en roer kort het mosterd- en fenegriekzaad, de kurkuma en de curryblaadjes erdoor. Voeg daarna de kruidenpuree toe en roerbak even kort mee (1-2 minuten). Voeg de tomaat, kokosmelk, kikkererwten en de ananasstukjes (met sap) toe. Roer de bloemkoolstukken erdoor, leg het deksel op de pan, zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Kook de curry zo'n 10 minuten op een lager vuur.
Giet ondertussen de rijst af, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Breng de curry, als de bloemkool beetgaar is, op smaak met zout, peper en citroensap. Serveer met de rijst en bestrooi met de korianderblaadjes en eventueel extra citroensap. Pas op voor de kruidnagels!

Eet smakelijk!

* ik gebruik nog steeds een Magic Bullet

2 opmerkingen:

  1. wat zijn curry blaadjes? het is dus geen kerrie, maar een plantje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Curry blaadjes zijn inderdaad de blaadjes van een plant. Je kunt ze vaak bij toko's kopen, zowel gedroogd als vers. In dit gerecht heb ik ze gedroogd gebruikt, maar vers is ook lekker. Alleen zijn die iets minder lang houdbaar. Als je googled op curryblaadjes kun je zien hoe ze eruit zien. Succes met koken :)

      Verwijderen