12-12-2012

Pimp my Cabbage! - Spitskool

Dit is een van de eerste 'doe-eens-iets-anders-met-kool' recepten die ik ooit probeerde en blijft een winnaar. Een koolgerecht, waarin licht bittere spitskool met kerriepoeder, zoete appel & rozijn en kokos  wordt omgetoverd tot een roerbakgerecht met Indiaas tintje. Knapperige kool en frisse appel vormen een goede combinatie (denk aan rode kool met appel). Ik eet dit heel graag, omdat het kool eens zoet in plaats van hartig maakt. Soms samen met (kokos)rijst, soms met aardappeltjes (zie tip).


Roergebakken spitskool met appel, rozijn & kokos (2 personen)


1 eetlepel neutrale olie (zonnebloem, maïskiem)
1 kleine rode ui, gesnipperd
1 eetlepel gember, geraspt
1 teentje knoflook, geperst
1/2 spitskool, in reepjes
2 appels, met of zonder schil, gesneden in blokjes
2 eetlepels kerriepoeder 
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels geraspte kokos
2 eetlepels cashewnoten, gehakt

Verhit een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Verhit de olie en roerbak de rode ui tot deze glazig ziet (zo'n 5 minuten). Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de spitskool, appel, rozijnen en kerriepoeder toe. Roerbak dit zo'n 5-7 minuten tot de kool slinkt en zachter begint te worden. De kool moet nog een beetje knapperig zijn. Strooi de kokos en cashewnoten erover. Proef en breng eventueel op smaak met extra kerriepoeder, schep om en serveer.

Eet smakelijk!

Tip: Als bijgerecht kun je gebakken aardappels serveren. Deze moeten langer opstaan dan de spitskool, dus terwijl de aardappels bakken kun je aan dit recept werken. Voeg eventueel wat ketjap aan de aardappels toe en bak ze zo even verder. Kan krijg ze een mooi, bijna gekarameliseerd, donker jasje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten